Zuiniger huis, verkwistender eigenaar

24 Oktober, 2016 09:09

Na energiebesparende maatregelen aan hum huis gaan veel woningbezitters juist meer energie verbruiken. Waarom, en wat is er aan te doen?
Onlangs uw dak of muur geïsoleerd? Het zou zomaar kunnen dat de energiebesparing tegenvalt en dat u de oorzaak daarvan bij uzelf moet zoeken.

Uit (Vereniging Eigen Huis magazine - september 2016)

Dat valt tenminste te concluderen uit onderzoek van econoom Erdal Aydin, begeleid door hoogleraar Vastgoed economie Dirk Brounen. Aydin promoveerde begin dit jaar aan Tilburg University op dit zogeheten reboundeffect. Voor zijn onderzoek, dat twee jaar duurde, analyseerde Aydin de energierekeningen van 563 duizend Nederlanders. Na energiebesparende maatregelen - isolatie, dubbel glas - verbruikten ze uiteraard minder stroom en gas. Maar gemiddeld genomen was de besparing niet zo groot als je op grond van maatregel zou verwachten. De oorzaak lag, aldus Aydin, bij de bewoners: nadat zij hun huis energiezuiniger hadden gemaakt, gingen zij zelf juist meer energie verbruiken. De kachel ging een paar graden hoger, ze douchten langer, of lieten het licht vaker branden. Volgens Aydin is het reboundeffect sterker bij huurders dan bij woningbezitters. Huurders zouden door hun gedrag gemiddeld 41,3 procent minder besparen dan ze potentieel zouden kunnen: woningbezitters gemiddeld 26,7 procent. Huiseigenaren zijn volgens Aydin spaarzamer dan huurders. 'Ook het verschil in inkomen speelt een rol' zegt hoogleraar Brounen, die het onderzoek van Aydin overzag. Huiseigenaren hebben vaak een hoger inkomen. Daarom zouden ze ook in een slecht geïsoleerd huis, de thermostaat makkelijk wat hoger zetten om het huis op een aangename temperatuur te houden.

Top 5 maatregel voor een energiezuiniger huis
Spouwmuurisolatie

Top 5 maatregel voor een energiezuiniger huis

  1. 1Spouwmuurisolatie
  2. Dakisolatie
  3. Vloer/bodemisolatie
  4. Zonnepanelen
  5. Warmte terugwinning uit douchewater

 

 

https://www.eigenhuis.nl/

 

 

 

< Subsidie energiebesparing eigen huis